Първият кораб със зърно напусна южното пристанище на Одеса в 9,15

...
Първият кораб със зърно напусна южното пристанище на Одеса в 9,15
Коментари Харесай

Първият кораб с украинско зърно напусна пристанището в Одеса

Първият транспортен съд със зърно напусна южното пристанище на Одеса в 9,15 ч. локално време, според зърнената договорка, подписана с Русия, съобщи Би Би Си.

Русия е блокирала украинските пристанища от началото на войната през февруари, само че двете страни се договориха за обновяване на доставките на зърно. Очаква се договорката да облекчи световната продоволствена рецесия и да понижи цената на зърното. Гаранти на съглашението за възобновяване на украинския експорт станаха Организация на обединените нации и Турция.

В изявление Турция съобщи, че корабът под флага на Сиера Леоне ще дебаркира в Ливан, като добави, че през идващите седмици са планувани спомагателни доставки. Съвместният координационен център в Истанбул, основан според договорката, сподели, че корабът превозва около 26 000 тона царевица и се чака да навлезе в турски води за инспекция във вторник.

``Днес Украйна, дружно с сътрудници, подхваща още една стъпка за попречване на глада в света``, написа министърът на инфраструктурата на Украйна Олександр Кубраков във Facebook.(link is external) ``Отварянето на пристанищата ще обезпечи минимум 1 милиард $ доходи от валута за стопанската система и опция за селскостопанския бранш да планира следващата година``, написа той. И прибавя, че още 16 кораба чакат да отплават от пристанищата на Одеска област през идващите седмици.

``
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР